Budeme vďační aj za politických nominantov?

Veronika Prachárová, Juraj Kačur | SME, 6. 12. 2018

Veronika Prachárová je riaditeľkou Inštitútu SGI, Juraj Kačur je junior výskumníkom Inštitútu SGI.

Ako v minulosti upozornil Inštitút SGI, pozície vedúcich zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy sú spolitizované.

Bežne sa na ministerstvách po zmene vlády obmieňa viac ako tretina vedúcich zamestnancov, a to už od úrovne vedúcich oddelení.

Prečo je to problém

Politizácia riadenia ľudských zdrojov pritom spôsobuje problémy vo viacerých rovinách. Jednotliví pracovníci sa môžu obávať o ďalšie pôsobenie v práci, prípadne zažívať nedostatočnú kontinuitu vo vedení, čo neblaho pôsobí na výkon.

Organizácia zas po opakovanej politicky motivovanej výmene personálu môže čeliť problému podkopávania, či až ničenia inštitucionálnej pamäte. V konečnom dôsledku môže politizácia negatívne vplývať na profesionalizáciu štátnej služby, aj na celkovú kvalitu výkonu štátnej správy.

Otázka znie, do akej miery je tento problém na Slovensku rozšírený. Prejavuje sa okrem ministerstiev v Bratislave aj v regiónoch? S výnimkou správ o výmenách prednostov na čele okresných či obvodných úradov sme sa toho dosiaľ o miestnej štátnej správe v tejto oblasti veľa nedozvedeli.

Paradoxne by práve ich politizáciu mohli občania pocítiť na vlastnej koži viac ako na úrovni ústredných orgánov. Na okresných úradoch si osobne vybavujú bežné agendy ako kataster, priestupky či živnostenské podnikanie. Nekvalitný výkon štátnej správy zažijú teda skôr tam ako na ministerstvách.

Pokračovanie v článku